תוכנית 12 הצעדים אל מול המטאיזם/ בלה אפרת

חלק א – התהליך האישי שלי

חורף 2019, חנוכה, יום שישי, כמעט כניסת שבת. אני צופה בתוכניתו של דב אלבויים "בין השמשות". השיחה נוגעת בניסים. אחת המרואיינות היא פריידי מרגלית. מספרת על היכולת שלנו לחולל ניסים באמצעות השיח עם התודעה והיקום. ההתלהבות והסיפור של פריידי סקרנו אותי מאוד וניגשתי לחפש מידע בגוגל. כך נחשפתי למטאיזם

הייתי בת 74, אדם מאוד ריאלי בתוך מערבולת של החיים. פנסיונרית שבצד ניסיונות להנות ולהיטיב עם עצמה ועם גופה, נשאבת לאין ספור מטלות שקשורות בטיפול במשפחה, בבן זוג חולה. נאלצתי גם לטפל במקביל בבריאותי. מתגלה אצלי גידול באחת הכליות שלפי רב הרופאים מחייב ניתוח כריתת כליה. הרגשתי שאני "לא יכולה להרשות לעצמי" להיות מאושפזת, ומוגבלת בתפקוד לתקופה ממושכת, ואינטואיטיבית ובסוג של אומץ בחרתי להמשיך במעקב במקום ניתוח. בתקופה הזאת גם התעמקה אצלי הנטייה לחפש דרך אלטרנטיבית לטפל ולרפא את הגוף. התחלתי לבדוק כיצד ומה מציע המטאיזם. למדתי על המטאיזם דרך האזנה ל"שיחות בגן עדן" . כיוון שבתקופה הזאת התחילה מגפת הקורונה, את הקורסים "לצאת מהמטריקס" ומשיכת החוטים למדתי דרך האינטרנט. הסקרנות והמסלול הובילו אותי ל"חדר כושר" וללימודי הקורס כ"ח תדרים. ניסיתי להתמסר ולהבין, למרות הספק הרב. נאחזתי בלימודים גם כעוגן בימים הקשים של אשפוזים ובהמשך גם מוות בעלי. התחלתי להביט על המציאות המשתקפת סביבי בעיניים מטאיסטיות. לחקור את נבכי התת מודע בכלים ונקודות מבט שהשיטה מציעה. לחפש ולראות את השיקופים. כל חיי הסתובבתי זרה בעולם הזה, תחושות של לבדות, חוסר שייכות, לא ראויה, לא מגיע לי לוו אותי מהילדות. לזה הצטרפו אשמה והסתרה שמצאו את ביטויים בהפרעות אכילה. הייתי אישה נאה ומוכשרת אבל לא מאמינה ביכולות שלה .היה בתוכי בור שביקשתי למלא אותו באוכל ובאכילת יתר. בשלב בוגר השומן גם שימש שכבת הגנה והסתרה מפני העולם המאיים בחוץ. כאשר המשקל נשק כמעט למאה קילוגרם והקושי התבטא גם פיזית בקשיי, הליכה ותפקוד הבנתי שאני זקוקה לעזרה. לפני 30 שנה הצטרפתי לקבוצת תמיכה של אכלנים כפייתיים שעובדת על פי שיטת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות. כאן הייתה הנגיעה שלי בעולם הרוח. השנים הרבות שטיפלתי בעצמי בעזרת תוכנית זו היוו קרקע פורייה להתחברות שלי לטיפול בשיטת המטאיזם. במקביל להמשך המסלול בקורס מנהיגות בחרתי גם בטיפול פרטני שעזר לי מאוד לזהות את מקורם של כל הדפוסים והמנגנונים שליוו אותי כל שנות חיי ולהבין שרק ביכולתי לשנות ולהתמיר את המציאות שלי למציאות חדשה ומיטיבה. בחרתי בעקרונות הבסיס של השיטה:

  1. אין כלום בחוץ – אחריות מלאה שלי על חיי.
  2. עלי לחקור את עצמי, את הרגשות שלי, את ההתנהגויות שלי.

החקירה העצמית שלי הופכת לדרך חיים , אני יכולה להיות המטפלת הטובה ביותר שלי.

כל שינוי קטן שאעשה בתוכי יכול להתבטא כשינוי גדול כלפי חוץ, והכי חשוב הבנתי שכיוון שאני זאת שקלקלתי רק עלי האחראיות לתקן  מתוך ההנחה שמי שקלקל הוא שיתקן.

כהמשך טבעי לתהליך הלמידה שלי במרחב, הומלץ לי להירשם לקורס מטפלים בשיטת המטאיזם. התלבטתי מאוד. לא האמנתי שאני יכולה לטפל בשיטה באנשים אחרים. המון תירוצים ללמה לא. מחסום הגיל המבוגר, קושי להתרכז בלימודים שמצריכים ריכוז ומחויבות. גם לא העזתי להתחיל קרירה חדשה. זיהיתי שכאן מתעוררים הדפוסים הישנים של הסתרה, פחד להיחשף ולהיפגע, לא ראויה. הבנתי שרק ע"י החיבוק לעצמי והאמונה ביכולותיי אוכל להתמיר ולשנות דפוסים אלה. בעידוד מנהלת הקורס נרשמתי למחזור נובמבר. ב 7.10 המציאות שלי השתנתה. הקרקע מתחת הבסיס היציב עליו חייתי, התערער. מכיוון שגרתי בישוב צמוד לרצועת עזה, היישוב וחבריו נפגעו קשות. עשרות מחברי נרצחו עוד רבים נחטפו ויש כאלה שעדיין כלואים ברצועה. בתים נהרסו, נשרפו. כל תושבי המקום נאלצו להתפנות ולשהות מקום זמני ארעי בבית מלון. הקהילה כולה והמדינה כולה חיים בכאוס וחוסר ודאות. גופי וגופם של שתי בנותיי ונכדי שגרו יחד איתי בקיבוץ, ניצל אבל הנפש שלנו נפגעה קשות. יחד עם זאת הבנתי שזה שאני ומשפחתי ניצלנו הוא מסר שאני מוגנת וישנה רוח ואנרגיה שמגינה עלי ועל משפחתי. הבנתי שהמשך הלימודים שלי הוא מסר לחוסן שכל כך נחוץ בימים קשים אלה ושעובר באמצעותי לסובבים אותי. אכן, לימודי בקורס מטפלים היו החלק הכי משמעותי עבורי בתהליכים שעברתי במרחב המודעות. הלימודים בקורס היו מובנים ומתודיים מה ששירת את הצורך של האונה השמאלית שלי. התרגולים של הפרוטוקולים השונים עזרו לי להפנים אותם ולחוש את השפעתם המיטיבה עלי ואת ההתמרות שעשיתי. יש יותר רוגע והרפיה ביחסיי עם ילדי. העזתי לחשוף את עצמי בפני חברי ולגלות את חולשותיי ובכך הצלחתי להקים לעצמנו קבוצת תמיכה לאכילה רגשית, במלון שבו שוהה חלק מהקהילה. "הבור" שצרבתי "מתמלא" ברגשות והתנהגויות שמיטיבות עם חיי. הבנת התהליכים שעברתי במרחב ובקורס המטפלים במיוחד מאפשרים לי הכלה רבה יתר של המטופל, הבנה ויכולת לנתח יחד אתו את "הסיפור" שהוא מביא  עמו לטיפול ולחלוק איתו מנסיוני בתור מטופלת כיוון שכשלושים שנה טיפלתי בעצמי בהתמכרות שלי לאכילה כפייתית בעזרת תוכנית 12 הצעדים של מכורים אנונימיים, בחרתי להשוות שיטה זו מול שיטת המטאיזם.

חלק ב' – השוואה בין המטאיזם לשיטת 12 הצעדים

מהות השיטות

שיטת 12 הצעדים

שיטת 12 הצעדים, הקרויה באנגלית    Twelve-Step Programהיא תוכנית גמילה ממגוון התמכרויות והתנהגויות כפייתיות, טיפול בהתמכרויות  שפותח בשנות ה-30 של המאה ה-20 בארה״ב, ע״י בוב סמית וביל וילסון.

השיטה פותחה לראשונה לטובת קבוצות AA, אלכוהוליסטים אנונימיים, ומאז אומצה ע״י קבוצות תמיכה שונות המסייעות לאנשים להתמודד עם גמילה, בין היתר קבוצות מכורים (NA), קבוצת תמיכה לאכילה כפייתית (OA), קבוצה למהמרים אנונימיים (GA), קבוצת SA לסקסוהוליסטים אנונימיים, קבוצה לתלויי-יתר אנונימיים (CODA), רגשות אנונימיים (EA) וקבוצות נוספות.

המשותף לכל הקבוצות בגישה הוא שהחברים והחברות בהן סובלים מהתמכרות, בין אם התמכרות פיזיולוגית לחומרים פסיכואקטיביים ובין אם בכניעה להתנהגויות מתמכרות שונות. כל החברים בתכנית הקבוצתית של 12 הצעדים מודים בהתמכרות ומכירים בכוחה להסב להם סבל. בבסיס השיטה, עומדת ההבנה שהתמכרות היא מעין מחלה חשוכת מרפא, שאינה מרפה מהאדם לעולם. גם אדם שנגמל לפני שנים רבות, עדיין חולה במחלת ההתמכרות ולכן עדיין מתמודד עימה, התמודדות ייחודית אשר אינה מאפיינת את אלה שאינם בעלי נטייה להתמכר. מתוך כך נובעת הדרישה להתנזרות מלאה מהחומר ממנו נגמלים ומחומרים אחרים שעלולים לעורר את החלק המכור באדם. 

כיצד נוסדו השיטות

תכנית 12 הצעדים נוצרה לראשונה בארגון איי איי (AA) והוא הארגון המקורי בו התעצבה התכנית ובו התפתחו כלי ההחלמה, דרך ההחלמה ועקרונותיה.

תפישת המטאיזם נוסדה בשנת 2010 על ידי פריידי מרגלית ומבוססת על חסידות-קבלה ויהדות, פילוסופיה עתיקה הנתמכת בתיאוריות פיזיקליות בנות זמננו, ידע המאפשר לכל אדם לחקור עצמאית את תודעתו, להכיר את נבכי מוחו ולהצליח לחדור לגרעין אישיותו

מהות השיטות

12 צעדים

שיטת 12 הצעדים מבוססת, בין היתר, על אמונה בכוח עליון, או ״אלוהים כפי שאתה מבין אותו״.

לדברי מייסדי התוכנית, על אף האזכור הרב של אלוהים, תוכנית שנים עשר הצעדים אינה תוכנית דתית וחברים בעלי אמונות דתיות שונות ואף כאלה שהם אגנוסטיקנים ואתאיסטים יכולים ליטול בה חלק.

היא גורסת כי הדרך לריפוי היא התנזרות מוחלטת מצריכת אלכוהול, או כל חומר / התנהגות מתמכרת אחרת.

עקרונות וטיפול בשיטות

שיטת 12 הצעדים קבוצותמכורים אנונימיים מספקות תהליך החלמה ומערכת תמיכה הקשורים זה בזו. אחד המפתחות להצלחת קבוצות התמיכה השונות הוא הערך הריפויי של עבודת מכורים עם מכורים אחרים. החברים חולקים את ההצלחות שלהם ואת האתגרים שבהתגברות על התמכרות פעילה וניהול חיים פוריים נטולי החומר או ההתנהגות הממכרת באמצעות יישום העקרונות שבשנים-עשר הצעדים ושתים-עשרה המסורות. עקרונות אלה הם לב ליבה של תוכנית ההחלמה של מכורים אנונימיים. העקרונות המהווים חלק מהצעדים כוללים:

  • הודאה בבעיה.
  • בקשת עזרה.
  • הגעה לאמונה בכוח גדול וכוח עליון
  • עריכת בחינה עצמית יסודית – חשבון נפש.
  • עריכת מעשי כפרה על פגיעות שנעשו.
  • עזרה למכורים אחרים הרוצים להחלים.

במרכז התוכנית של מכורים אנונימיים עומד הדגש על תרגול עקרונות רוחניים. מכורים אנונימיים כשלעצמה אינה קבוצה דתית והיא מעודדת כל חבר למצוא ולטפח הבנה אישית משלו – דתית או שאינה דתית – ל"התעוררות הרוחנית" האישית שלו.

כלי הטיפול העיקריים הם כלים קוגניטיביים. השינוי=הטרנספורמציה מתרחשים זיהוי הגורמים הקוגניטיביים והרגשיים המעצימים את ההתמכרות ונסיונות יומיומיים לשנות אותם.

תפישת המטאיזם היא שהכול אחד: הגוף החומרי, הנפש הרגשית, הרוח והתודעה- אחד הם.

בשונה מהרבה תהליכי גופנפש, לתפישה זו יש ארגז כלים פורץ דרך המאפשר לרתום את כל הביולוגיה והפיזיולוגיה לטובת תיבנות מחדש של הרוח ויציקתה בחומר, בגוף ובמציאות המשתקפת אל מול עינינו.

ככל שמכירים בכוחה של התודעה ובכוח הריפוי הגלום בה, ובהתאמה  מתקדמים בעבודת ההתפתחות האישית והטיפולית, ניתן להגיע לעוצמות דיוק ועבודה עם גלי המוח השונים, למטרות ריפוי נפשי ופיזי. 

הטיפול בתפישת המטאיזם מסייע לכל אדם שחפץ בכך לרפא כאבים רגשיים או פיזיים , מתוך ההבנה שכולם הם תולדה של "פגמים" תודעתיים לכאורה, אשר למעשה אינם פגמים כי אם תבניות תודעה ובחירות מדויקות של התודעה

שלושת עקרונות הבסיס של המטאיזם מניחים כי:

  1. אין כלום בחוץ
  2. דע את עצמך
  3. שינוי קטן בפנים, שינוי גדול בחוץ

המטאיזם דוגל כי הכח כולו הינו בידי האדם שבתוכו שוכן החלקיק האלוהי הגבוה. הסבל הוא "כשליח" של כוח עליון ומטרתו להביא להתפתחות. האדם הוא הריבון של תת המודע שלו ובעזרת כניסה פנימה, חקירה יסודית של המנגנונים המעכבים שלו, בחירה לוותר עליהם, הוא יחזיר לעצמו את האחריות ויוביל לשינוי

ההתמרה = השינוי, מתרחשת כשאנחנו מצליחים לצאת מהאוטומט –  לעצור, להתבונן ולחקור לעומק את הרטטים שההולוגרמה יוצרת בנו. רק אז עלינו לבחור באופן

מודע את התגובה לאותה הולוגרמה. כדי לקבע את התגובה החדשה המציאות תיצור עוד ועוד הולגרמות, שיעורים, שיצריכו אותנו שוב ושוב להתמיר עד שהתגובות יהיו חלק מאיתנו.

ככל שנלמד לדייק את הרטטים שלנו, לעדכן את האמונות בתת המודע כך שיהיו תומכות ומקדמות, כן גם מבחן התוצאה (החיים שלנו) יחווו על ידנו, כמהנים ומספקים.

התפשטות ויעילות השיטות

12צעדים

קבוצות תמיכה הפועלות לפי שיטת 12 הצעדים נפתחות בכל היבשות. כמעט בכל הארצות ניתן למצוא קבוצת תמיכה בשיטה ולהתחבר אליה ולהעזר בה.

בימינו, אנו עדים להטרוגניות מרשימה של קבוצות נוספות וספציפיות המאמצות בחום את תכנית 12 הצעדים, ולהן רבבות משתתפים המתעמתים עם מצבי חיים מייסרים ומענים. הרווח הגדול והמשמעותי שלהן הוכלל לעוד תופעות אנושיות, למשל בקרב נפגעי ועוברי חוק. ברם, יש לזכור ולהזכיר, כי לכל פרקטיקה התערבותית, ישנן מעלות אך איננה חפה מביקורות ומגבלות.

יעילותה של שיטת 12 השלבים נתונה כבר מספר עשורים לדיון בקרב אנשי מקצוע

שונים, מומחים בתחום ההתמכרויות.

שיעור ההצלחה של השיטה עומד על 75% עבור "אנשים שניסו ברצינות". 50% התפכחו באופן מלא, בעוד ש-25%  נדרשו למאבק ממושך יותר בהתמכרות.

מטאיזם

שיטת המטאיזם מופצת  דרך עמותת מרחב מודעות.

בינתיים שיטת המטאיזם מוכרת רק בארץ. כאן היא זוכה לפרסום בתקשורת וגם לחיבוק נרחב מהממסד. הן במחקר אינטגרטיבי הנערך במחלקה האונקולוגית בבי"ח איכילוב. מטופלות אונקולוגיות זוכות ללמוד את הכלים והשיטה, בתוך כותלי בית החולים, כחלק ממערך הטיפולים הקונבנציונליים. גם משרד החינוך, תרגם את השיטה לתוכנית חינוכית לילדי ביה"ס יסודי העונה לשם "המשחק". תוכנית מס' 7906 הנלמדת כיום בבתי ספר ברחבי הארץ, נוגעת ומשפיעה על עשרות אלפי תלמידים ומורים. עוד יש לציין, כי גם קופ"ח מכבי אימצה את התוכנית למרכזי ההחלמה שלה מסרטן, וגם קופ"ח כללית אישרה לאחרונה החזר לטיפולים ולימודים בשיטה, כחלק מסל ההחלמה האונקולוגי.

לסיכום: הטיפול בשתי השיטות מסיע לאדם לחקור את מערך ההתנהגויות שלו והרגשות במצבי חיים שונים ולעבור שינוי בתגובות למצבים אלה. השינוי בשיטת 12 צעדים הוא ארוך טווח ואילו שיטת המטאיזם מציעה שיטות טיפול מבוססות מדע שהם עבודה עם התודעה וגלי גמא ומגיעה לשינוי במהירות קוואנטית.

12 הצעדים מתמקדים בחקירת התנהגויות, מחשבות ורגשות ואילו המטאיזם חוקר את הרטטים המודעים ולא מודעים שההתנהגויות והרגשות מעלים.

הטיפול ב12 הצעדים הוא בכוחה של קבוצת התמיכה ואילו במטאיזם הטיפול לרב פרטני.

מחזורי הטיפולים בשיטת המטאיזם הם לרב מעטים ואילו לגבי מחלימי תוכניות 12 צעדים התוכנית לא תמה, אלא נושאת מעגליות. שבים לצעדים, מבהירים תוכנם ומשמעותם, בייחוד שואפים למעשיותם, ומאמצים עוד כלים חדשים, עקרונות של החלמה, וכיוצא בזה.    

בנימה האישית אני חבה את ההתפתחות והשינויים בחיי לשתי התוכניות, כל אחת בזמנה, ועל כך אני בהודיה גדולה

בואו לייצר לעצמכם גן עדן עלי אדמות!

עוד עבודות בוגרים

בוגרי קורס מטפלים כותבים על השינוי האישי שעברו בחיים ע"פ תפישת המטאיזם
הללויה!